کد سایت fa14620 کد بایگانی 14877 نمایه ترتیل خواندن قرآن
طبقه بندی موضوعی علوم قرآنی
اصطلاحات ترتیل
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
چرا خداوند دستور داده قرآن به صورت ترتیل خوانده شود؟
پرسش
چرا خداوند دستور داده قرآن به صورت ترتیل خوانده شود؟
پاسخ اجمالی

تعبیر به ترتیل: "وَ رَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتِیلًا"،[1] که در اصل به معناى "تنظیم" و "ترتیب موزون" است، در این جا به معناى خواندن آیات قرآن با تأنى و نظم لازم، ادای صحیح حروف، تبیین کلمات، دقت و تأمل در مفاهیم آیات، و اندیشه در نتایج آن است. بدیهى است چنین قرآن خواندنى مى‏تواند در رشد معنوى، اخلاقى، تقوا و پرهیزگارى انسان نقش مؤثری داشته باشد.‏[2]

از امام صادق (ع) درباره "و رَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتِیلًا" سؤال شد که منظور چیست؟ فرمود: امیرمؤمنان (ع) فرمود: منظور این است که قرآن را واضح و شمرده بخوانید، نه مانند شعر، و نه مثل پرتاب کردن مشتی شن (که به هر طرف پراکنده باشد)، بلکه قلب هایتان را با آن نرم کنید و دنبال آن نباشید که زود به آخر سوره برسید.[3]

بنابراین منظور از ترتیل خواندن قرآن، تنها ترتیل مصطلح که امروزه بسیاری از قاریان تلاوت می کنند، نیست بلکه بیشتر روش های قرائت مرسوم را در برمی گیرد.

این سؤال، پاسخ تفصیلی ندارد.

[1] مزمل، 4.

[2] مکارم، ناصر، تفسیر نمونه، ج ‏25، ص 167، دار الکتب الاسلامیة، تهران، چاپ اول، 1374ش.

[3] عَنْ عَبْدِ اللَّهِ بْنِ سُلَیْمَانَ قَالَ سَأَلْتُ أَبَا عَبْدِ اللَّهِ (ع) عَنْ قَوْلِ اللَّهِ عَزَّ وَ جَلَّ وَ رَتِّلِ الْقُرْآنَ تَرْتِیلًا قَالَ قَالَ أَمِیرُ الْمُؤْمِنِینَ (ع) بَیِّنْهُ تِبْیَاناً وَ لَا تَهُذَّهُ هَذَّ الشِّعْرِ وَ لَا تَنْثُرْهُ نَثْرَ الرَّمْلِ وَ لَکِنْ أَفْزِعُوا قُلُوبَکُمُ الْقَاسِیَةَ وَ لَا یَکُنْ هَمُّ أَحَدِکُمْ آخِرَ السُّورَةِ". کلینی، کافی، ج 2، ص 614، ح 1، دار الکتب الاسلامیة، تهران، 1365ش.