کد سایت fa29637 کد بایگانی 35811 نمایه فرق وحی، الهام، خطورات و حس ششم
طبقه بندی موضوعی ارزش معلومات
اصطلاحات وحی
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
فرق وحی، الهام، خطورات و حس ششم چیست؟
پرسش
فرق وحی، الهام، خطورات و حس ششم چیست؟ لطفاً واضح و مشخص پاسخ دهید.
پاسخ اجمالی
۱. در مورد معنای وحی و تفاوت آن با الهام پاسخ 88 «وحى و کیفیت آن» را مطالعه کنید.
۲. خطورات به چیزهای گفته می‌شود که در قوه متخیله[i] یا متفکره پدید می‌آید. توضیح این‌که حکیمان قوۀ مدرک صور را «حس مشترک»، قوۀ مدرک معانی جزئی را «وهم» و «متوهمه»، قوه مدرک معانی کلی را عقل، قوۀ حافظ صور را «خیال» یا «مصوره»، قوۀ حافظ معانی را «حافظه و ذاکره» و قوۀ متصرف را «متخیله و متفکره»  می‌نامند.[ii] با این توضیح که اگر قوه «وهم» قوه «متصرفه» را به کار گیرد «متخیله» و اگر قوه عقل آن‌را به کار گیرد «مفکره یا متفکره» می‌گویند.[iii]
۳. اما حس ششم اصطلاحی جدید است که معمولاً برای تمام ادراکاتی به کار می‌رود که با حواس ظاهری یا باطنی به دست نیامده باشد.

[i]. ر. ک: استفاده مناسب از قوه خیال، ۱۴۹۰۸؛ خیال از دیدگاه روان‌شناسی و نقش آن در انسان، ۲۸۳۰۸.
[ii]. طوسی، نصیرالدین محمد بن محمد بن حسن، شرح الاشارات و التنبیهات مع المحاکمات، شرح اشارات، ج 2، ص 332، نشر البلاغة، قم، چاپ اول، 1375ش.
[iii]. خواجه نصیر الدین طوسى، آغاز و انجام (به ضمیمه تعلیقات)، ص 186، وزارت ارشاد، تهران، چاپ چهارم، 1374ش. اقتباس از پاسخ 32002