بنده با خانمی صیغه موقت خواندم که در آن، مدت عقد ذکر نشده بود. دو سال بعد دوباره با ذکر مدت و مهریه، صیغه جدیدی خواندیم و با هم ارتباط داشتیم. حکم شرعی آن چیست؟
پرسش
با سلام اینجانب در سال 89 با خانمی صیغه محرمیت خواندم که در آن مهریه هم معین شد. در سال 91 دوباره به مدت 6 ماه با مهریه 400000 تومان صیغه موقت قرائت کرده و با هم ارتباط جنسی هم داشتیم. سؤالی که دارم آن است که، آیا ارتباط ما غیرمشروع بوده است؟ اگر در صیغه اول، مدت مشخص نشده باشد، قرائت صیغه دوم چه حکمی دارد؟ آیا صیغه دوم باطل است؟ لطفا راهنماییم کنید.
پاسخ اجمالی

در ازدواج موقت، تعیین زمان و مهریه لازم بوده و چنانچه یکی از آنها در عقد معین نشود، عقد باطل است، پس در فرض سؤال عقد اول باطل و عقد دوم صحیح است. البته برخی از مراجع تقلید،[1] درباره‌ی ازدواج موقتی که در آن، مدت تعیین نشده است، می‌گویند تبدیل به ازدواج دایم می‌شود. بر این اساس، ازدواج اول صحیح بوده و به شکل دائم منعقد شده است و عقد دوم  اثری نخواهد داشت.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه در عقد موقت مدت و مهریه هر دو مشخص شده باشد عقد صحیح است و در عقد دوم اگر ضوابط شرعی معین شده باشد آن نیز صحیح است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
عقد اولی باطل است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
چنانچه در صیغه اول مدت معین نشده باشد عقد مبدل به دائم شده و صیغه دوم باطل می‌باشد و این زن زوجه دائمه شما خواهد بود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
در عقد موقت تعیین زمان و مهریه لازم است و بدون آنها عقد باطل است اما اگر منظور از صیغه محرمیت، عقد دایم بوده عقد اول صحیح است وتنها با طلاق پایان می‌پذیرد و صیغه دوم باطل است اما  اگر عقد اول به دلیل اینکه عقد موقت بوده و زمان ذکر نشده، باطل باشد، عقد جدید صحیح است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله صافی گلپایگانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.