کد سایت fa47330 کد بایگانی 58246 نمایه منظور بایزید از حسبی من نفسی حَسبی
طبقه بندی موضوعی اصطلاحات
اصطلاحات شطحیات
گروه بندی اصطلاحات اصطلاحات عرفانی
خلاصه پرسش
منظور بایزید از جمله: «حسبی من نفسی حَسبی» چیست؟
پرسش
بایزید گفته است: «حسبی من نفسی حَسبی»، منظورش چیست؟
پاسخ اجمالی
این جمله که «حسبی من نفسی حَسبی»؛ من خودم برای خودم کافی هستم. از سخنانی است که به بایزید بسطامی نسبت می‌دهند.[1] این نوع سخنان را در اصطلاح شطحیات می‌نامند که ظاهر آن مخالف با شریعت است؛ به همین جهت اهل معرفت می‌گویند: این نوع سخنان را نباید حمل بر معنای ظاهری کرد؛ بلکه معنای خلاف ظاهر آن مراد است. شاید یک تفسیر آن همان وحدت وجود باشد.
برای اطلاع بیشتر رجوع شود به: پاسخ های 4640 (شطحیات در سخنان عرفا) و 4639(وحدت وجود).

[1]. السرهندى، احمد الفاروقى، المکتوبات(رسالة المبدأ و المعاد)، المنزلوی، محمد مراد، ج ‏2، ص513، قاهره، مکتبة النیل، چاپ اول.