در صورت وقف یک واحد آپارتمانی، آیا مشاعات مربوط به آن داخل وقف است؟
پرسش
در صورت وقف یک واحد آپارتمانی، آیا مشاعات مربوط به آن (مثل راه پله و حیاط) داخل وقف است؟
پاسخ اجمالی
بیشتر مراجع تقلید در این زمینه معتقدند آنچه عرفاً ملحق به آن واحد است، تحت وقف قرار می‌گیرد، ولی برخی از فقها[1]از اساس، ملک مشاع را قابل وقف نمی‌دانند.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[2]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
در فرض سؤال به نسبتی که مربوط به واحد مسکونی مزبور باشد مرافقات نیز متعلق به موقوفه می‌باشند.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
بله به نحو مشاع.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
بهتر است برای اینکه مشکلاتی در آینده بوجود نیاید فقط خود آپارتمان را وقف کند ولی مشاعات آن را وقف نکند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
مواردی که مالکین آن مشاع باشد، قابل وقف نیست.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
آنچه که عرفاً ملحق به آن واحد است، تحت وقف قرار می‌گیرد، مانند وقتی که شخصی آن واحد را بخرد؛ مگر آن که واقف به خلاف آن تصریح کند و مثلاً بگویید من این آپارتمان را بدون پارکینگ وقف می‌کنم که در این صورت آن مورد مشاع در مالکیت واقف باقی می‌ماند.  لینک به سایت استفتائات

[1]. آیت الله  نوری همدانی.
[2]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.