تزریق آمپول برای شخص روزه‌دار چه حکمی دارد؟
پرسش
حکم تزریق آمپول وریدی (Intravenous injection) در روزهای ماه رمضان که روزه هستیم چیست؟ آیا تزریق آن جایز است؟ آیا موجب بطلان روزه خواهد شد؟ سوزنها و تزریق های دیگر چطور؟ آیا آنها موجب بطلان روزه خواهند شد؟
پاسخ اجمالی

نظر مراجع محترم تقلید در این زمینه به این شرح است:

حضرات آیات امام خمینی، فاضل لنکرانی، مکارم شیرازی، بهجت، شبیری زنجانی، سبحانی و خامنه‌‏ای: اگر آمپول جنبه غذایی و تقویتی دارد، بنابر احتیاط واجب، باید از تزریق آن خودداری کرد، ولی اگر جنبه دوایی دارد و یا عضو را بی‏‌حس می‌کند، تزریق آن اشکال ندارد. [1]

حضرات آیات خویی، گلپایگانی، اراکی، تبریزی، سیستانی، صافی، نوری، وحید خراسانی و هادوی تهرانی: تزریق آمپول روزه را باطل نمی‏‌کند، خواه جنبه غذایی و تقویتی داشته باشد، یا جنبه دوایی و مانند آن.[2]

[1]. نظر آیت الله فاضل در این زمینه مبنی بر فتوا است؛ آیت الله مکارم: (اگر آمپول جنبه غذایى و تقویتى یا دوایى دارد...)؛ آیت الله خامنه‌ای: (آمپول‌هاى مقوّى یا مغذّى و هر آمپولى که در رگ تزریق مى‌شود..).

[2]. ر. ک: امام خمینی، توضیح المسائل (محشّی)، گردآورنده: بنی‌هاشمی خمینی، سید محمدحسین، ج 1، ص 892، م 1576، دفتر انتشارات اسلامی، قم، چاپ هشتم، 1424ق؛ وحید خراسانى، حسین، توضیح المسائل، 307، م 1584، مدرسه امام باقر(ع)، قم، نهم، 1428 ه‍ ق؛سبحانى، جعفر، رساله توضیح المسائل، ص 314، م 1255، مؤسسه امام صادق(ع)، قم، سوم، 1429 ه‍ ق؛ خامنه‌اى، سید على، أجوبة الاستفتاءات، ص 160، س 767، دفتر معظم له در قم، قم، اول، 1424 ه‍ ق؛ پایگاه اطلاع‌رسانی دفتر آیت الله هادوی تهرانی، لینک به سایت استفتائات.

.