آیا زن بارداری که در خانه‌ی مادرش هست، می‌تواند فطریه‌ی خود را، خودش بپردازد یا بر عهده‌ی میزبان (مادر) است؟
پرسش
من باردارم و در منزل مادرم هستم مادرم سرپرست خانوار و بی بضاعت می‌باشد، آیا می‌توانم فطریه خودم و جنینم را خودم بپردازم یا بر عهده‌ی میزبان که مادرم هستند می‌باشد؟
پاسخ اجمالی

1. کسى که موقع غروب شب عید فطر بالغ و عاقل و هشیار است و فقیر نیست، باید براى خودش و کسانى که نان‏خور او هستند [چه از اعضای خانواده و چه غیر آنها مثل مهمان]، هر نفرى یک صاع که تقریباً سه کیلو است، گندم یا جو یا خرما یا کشمش یا برنج یا ذرّت و مانند اینها به مستحقّ بدهد، و اگر پول یکى از اینها را هم بدهد کافى است.[1]

2. اگر مادر شما فقیر باشد و نتواند مخارج سال خود را تأمین کند، بر او دادن فطریه واجب نیست؛ و اگر فقیر نباشد، فطریه‌ی شما بر عهده‌ی مادرتان است، اما در این صورت، می‌توانید از طرف مادرتان و با اجازه‌ی از او فطریه‌ی خود را پرداخت نمایید.[2]

3. طفلی که در شب عید فطر هنوز در شکم مادر است و به دنیا نیامده، فطریه ندارد.

در هر حال پاسخ حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته) نسبت به این سؤال، چنین است:

چون نان خور مادر محسوب می شوید فطریه شما بر عهده مادرتان است؛ ولی می توانید مبلغ فطریه را به مادرتان هدیه کنید. لینک به سایت استفتائات

[1]. امام خمینى، توضیح المسائل (محشّى)، ج 2، ص 169، دفتر انتشارات اسلامى، قم، چاپ هشتم، 1424ق؛ بر گرفته از نمایه 6226.

[2]. ر.ک: همان، ج‌2، ص 175.