کدام‌یک از تعقیبات نماز را باید در اولویت قرار داد؟ سجده شکر، تسبیح حضرت زهرا(س) و یا ...؟
پرسش
با سلام؛ در تعقیبات نماز کدام یک از این اعمال اولویت دارد: سجده شکر، تسبیحات حضرت زهرا(س)، یا ذکر صلوات؟ لطفاً صریح بفرمایید بهتر است ترتیب چگونه باشد؟
پاسخ اجمالی

در احادیث، ترتیبی برای تعقیبات نماز ذکر نشده است، ولی گروهی از فقها می‌گویند از برخی روایات چنین برمی‌آید که در انجام تعقیبات نماز، اولویت با تسبیحات فاطمه زهرا(س) است؛ یعنی این‌که نمازگزار پس از اتمام نماز، 34 مرتبه الله اکبر، 33 مرتبه الحمد لله و 33 مرتبه سبحان الله بگوید.

ضمائم:

پاسخ دفاتر مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]

حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):

آنچه مستحب مؤکد است، اصل انجام تعقیبات سفارش شده خصوصاً تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها می‌باشد. البته در خصوص تسبیحات مذکور آمده، قبل از خارج شدن از حالت تشهد باشد.

حضرت آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله العالی):

با توجه به این‌که در روایات، به خواندن تسبیحات حضرت صدیقه طاهره سلام الله علیها قبل از تغییر هیأت نماز سفارش شده است مناسب است که سجده شکر پس از تسبیحات بجا آورده شود.

حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):

تسبیحات حضرت صدیقه طاهره علیها السلام را بخوانید.

حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):

  1. تسبیحات حضرت زهرا سلام الله علیها، 2. سجده شکر، 3. صلوات

حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):

همه موارد مذکور خوب است لکن بهتر است تعقیبات به ترتیبی  که شیخ در مصباح ذکر کرده است گفته شود.

از مصباح شیخ طوسی و غیر آن نقل شده: هرگاه نماز را سلام دادی دست‌ها را تا برابر گوش بالا بـبر و سه مرتبه تکبیر«اَلله اَکـبَرُ» گفته و سپس ذکر «لا اِلهَ اِلَّا اللهُ اِلـهًا واحِدًا ...» و بعد از آن «اَستَغفِرُ اللهَ الَّذی لا اِلهَ اِلّا هُوَ الْحَی القَیومُ وَ اَتوبُ اِلَیه» را بگو. سپس دعای « اَللّهُمَّ اهدِنی مِن عِندِکَ ...» را بخوان و پس از آن تسبیح حضرت زهرا (ع) را بگو.

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، شبیری زنجانی، صافی گلپایگانی، مکارم شیرازی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.