کد سایت fa101811 کد بایگانی 118564 نمایه اسم احد از اسمای ذاتی خدای متعال
طبقه بندی موضوعی صفات ذاتیه|صفات فعلیه
اصطلاحات توحید
گروه بندی اصطلاحات سرفصل‌های قرآنی
خلاصه پرسش
اسم «احد» اسم ذاتی خدای متعال است، یا اسم فعلی؟
پرسش
با سلام؛ اسم احد از اسمای ذاتی خدای متعال است، یا فعلی؟ چون در بیشتر کتب این اسم در ردیف اسمای ذاتی قرار نگرفته است!
پاسخ اجمالی

«احد» از اسمای ذاتی خدای متعال است؛ زیرا اسما و صفات فعلی، مفاهیمى هستند که عقل از مقایسه‌ی بین ذات الهى و مخلوقاتش با توجه به نوعى رابطه وجودى انتزاع می‌کند، در حالی‌که احد مانند علم، قدرت و حیات، از اسما و صفاتی است که از ذات الهى با توجه به نوعى از کمال وجودى انتزاع می‌شود.[1] علاوه بر این‌که در قرآن احد به عنوان اسم ذات آمده است: «قل هو الله احد».[2]

اما این‌که در کتاب‌ها احد به عنوان اسم ذات نیامده، از این جهت است که اسما و صفات در کتاب‌ها و مباحث کلامی به نوعی موجب تعین و تقیید ذات می‌گردند، در حالی‌که اسم احد از حیث اطلاقی ذات بدون این‌که موجب تعین یا تقیید ذات به مفهومی گردد، انتزاع می‌شود.[3]

[1]. ر. ک: «فرق صفات ذات و صفات فعل»، 84409؛ «اسمای حسنای الهی در روایات»، 31703؛ «نام ها و صفات خداوند»، 5898.

[2]. اخلاص، 1.

[3]. ر. ک: : یزدان‌پناه، سید یدالله، مبانی و اصول عرفان نظری، ص 303 - 353، قم، مؤسسه آموزشی امام خمینی، چاپ سوم،1391ش.