آیا انسان می‌تواند موجودی مانند خودش خلق کند؟ آیا ممکن است انسان توسط موجودات فرازمینی و تکنولوژی پیشرفته آنان به وجود آمده باشد؟!
پرسش
1. اگر انسان در آینده بتواند موجودی مانند خودش خلق کند، یا شبیه‌سازی کند حکم آن مخلوق انسان در این دنیا چیست؟ 2. عقیده به ‌وجود آمدن انسان توسط فرازمینی‌ها و کسانی که دارای یک تکنولوژی بسیار پیشرفته هستند چه ایرادی دارد؟ اگر می‌شود با استناد به آیات قرانی جواب دهید.
پاسخ اجمالی
1. درباره بخش اول پرسش باید گفت: تا کنون انسان نتوانسته بدون بهره‌برداری از سلول‌های یک موجود زنده، مستقلاً موجود زنده‌ای را خلق کند و انسان شبیه‌سازی شده، مخلوق انسان نیست، بلکه در واقع مخلوق خدا است. به دیگر سخن؛ اگر بر فرض چنین چیزی اثبات و واقع شده باشد؛ این کار به معنای «خلق» انسان و یا هر موجود زنده دیگری نیست، بلکه تنها قانونی را که خداوند متعال در طبیعت قرار داده، «کشف» شده است؛ زیرا دانشمندان علوم تجربی تنها از آفریده‌هاى الهى و با مدد گرفتن از نیروى عقل و قدرت اختیارى که خداوند به آنها ارزانى داشته است، شرایطى را فراهم کرده‌اند که در آن شرایط، قانون طبیعت کار خود را می‌کند و محصول مورد انتظار را می‌دهد، و این به معنای «خالقیّت» نیست؛ زیرا منظور از «خلق»؛ نو آفرینى و ایجاد چیزى است بدون این‌که آن چیز سابقه وجودى داشته باشد، و این قطعاً مختص خداوند است و انسان نمی‌تواند چیزی را از عدم، ایجاد کند؛ لذا خداوند درباره تفاوت معنای خلق میان خود و دیگران، فرمود: «پس آیا کسى که می‌آفریند مانند کسى است که [چیزى] نمی‌آفریند؟ آیا متذکّر نمی‌شوید؟»[1]
همچنین نقل شده است که؛ جعد بن درهم در شیشه مقدارى خاک و آب ریخت بعد کرم‌ها و جانورانى پدید آمد، به یاران خود گفت من اینها را آفریده‌ام؛ چون من وسیله وجود آنها شده‌ام. این خبر به حضرت صادق(ع) رسید و فرمود: «بگوید تعداد آنها چقدر است و چند عدد آن نر و چند عدد ماده است؟ اگر او به وجود آورده وزن هر کدام چه اندازه است و دستور دهد او که به این صورت آنها را درآورده به صورت دیگرى درآیند». جعد نتوانست جواب بگوید و فرار کرد.[2]
بنابراین، خلق روح، که انسانیت انسان بدان است، خاص خدا باقى خواهد ماند و با هیچ امری قابل ردّ شدن نیست.
2. درباره بخش دوم پرسش باید گفت: ما چنین نظریه‌ای را نمی‌پذیریم؛ زیرا براساس آموزه‌های دینی آفرینش جهانِ هستى، صرفاً مستند به اراده حق تعالى است و عقیده و باور انسان‌ها هم باید بر همین اساس باشد،[3] اما حتی با پذیرش چنین موضوعی، نیاز انسان و جهان به خدا - با توجه به نکته اول در بخش اول پاسخ- منتفی نیست.

[1]. نحل، 17.
[2]. علم الهدى، على بن حسین‏، أمالی المرتضى، محقق: ابراهیم، محمد ابوالفضل‏، ج ‏1، ص 284، قاهره، دار الفکر العربی‏، چاپ اول‏، 1998م؛ ابن شهر آشوب مازندرانى، محمد بن على‏، مناقب آل أبی‌طالب(ع)، ج ‏4، ص 251، قم، نشر علامه‏، چاپ اول‏، 1379ق.
[3]. ر. ک: پاسخ 46536، 90225.