اگر در عالم گنه‌کاری وجود نمی‌داشت، صفت غفّار بودن خداوند چگونه جلوه‌گر می‌شد؟
پرسش
سلام علیکم؛ اگر در عالم گنه‌کاری وجود نمی‌داشت در روز قیامت تکلیف صفت غفار بودن خداوند چه می‌شد؟ با توجه به اینکه باید هر کدام از صفات خداوند به ظهور برسد.
پاسخ اجمالی

صفاتى که به خداى متعال نسبت داده می‌شود، یا مفاهیمى است که از ذات الهى با توجه به نوعى از کمال وجودى انتزاع می‌شود؛ مانند علم، قدرت و حیات، یا مفاهیمى است که عقل از مقایسه‌ی بین ذات الهى و مخلوقاتش با توجه به نوعى رابطه‌ی وجودى انتزاع می‌کند؛ مانند خالقیت و ربوبیت. دسته‌ی اول را صفات ذاتیه و دسته‌ی دوم را صفات فعلیه می‌نامند.[1]

«غفّار» از صفات فعلی خداوند است، نه صفات ذاتی. بنابراین:

 اولاً: با توجه به ساختار وجودی انسان و فرآیند خلقت که در راستای آزمونی بزرگ بود، فقدان گناه برای تمام انسان‌ها تصور پذیر نیست؛ علاوه بر این، وجود غفران به معنای چشم‌پوشی است و حتی افرادی که گناه‌کار نیستند، ممکن است دارای کوتاهی و قصور باشند، مثلاً میان خوب و خوب‌تر گاهی خوب را بر‌گزینند و خدا می‌تواند به جهت قصور و کوتاهی آنان را مؤاخذه کند، یا ببخشد و چشم‌پوشی کند که در این صورت نیز ویژگی غفّار بودن او حاصل خواهد شد.

ثانیاً: بر فرض آن‌که گناه و ترک اولایی رخ ندهد و صفت غفّاریّت به منصه ظهور نرسد؛ در این صورت نیز مشکلی ایجاد نمی‌شود؛ زیرا همان‌گونه که گفته شد، غفاریت از صفات فعلیه خداوند است.

[1]. ر. ک: (فرق صفات ذات و صفات فعل)، 84409.