برخی معتقدند که خرد، راستی و عشق، فرشتگانی در درون ما هستند که باید از آنان کمک بخواهیم و بی‌اعتنایی، نفرت و طمع و از همه بالاتر ایمان، شیاطین درونی ما هستند که باید از آنها بهراسیم و فرشته و شیطان دیگری وجود ندارد! نظر شما چیست؟
پرسش
سم هریس خداناباور می‌گوید: تنها فرشتگانی که باید از آنان مدد بخواهیم در درون ما است: خرد، راستی و عشق. و تنها شیاطینی که بایستی از آنها بهراسیم هم در درون ما کمین کرده‌‌اند: بی‌اعتنایی، نفرت، طمع و از همه بالاتر ایمان! پاسخ این حرف چیست؟
پاسخ اجمالی

در ارتباط با آنچه در پرسش مطرح شده باید به نکاتی توجه داشت:

  1. تعبیر به فرشته یا شیطان در مورد نیروها و صفات موجود در ساحت انسان، بویژه در مورد صفاتی، مثل راستی نفرت و طمع، مناسب نیست. البته تعبیر به شیطانی یا ملکوتی و روحانی بودن در مورد این نیروها و صفات، از آن‌ جهت که کار این نیروها و صفات از نوع کار فرشتگان و یا شیاطین و هماهنگ با آنها است، مشکل ندارد.
  2. عنصر ایمان چگونه شیطان و یا شیطانی شمرده شده ‌است؟! آیا گوینده این جملات، خود به آنچه گفته ایمان ندارد؟! و اگر دارد، آیا این باور او باوری شیطانی است؟!
  3. در منابع دینی علاوه بر نیروهای درونی، وجود نیروهای بیرونی؛ مثل فرشتگان و شیاطین نیز پذیرفته شده است.[1]
  4. تأثیر و نقش نیروها و صفات انسان در تقویت رویکردهای مثبت و منفی او مورد پذیرش است و تردیدی در آن نیست. اما ادعای انحصار که هیچ عامل دیگری بر عمل‌کرد انسان تأثیر ندارد قابل پذیرش نیست؛ زیرا مطمئناً وسوسه‌ها و نصیحت‌‌های دوستان و اطرافیان انسان می‌تواند تأثیر مثبت و منفی بر درون و رفتار انسان بگذارد و انکار این موضوع، به نحوی انکار بدیهیات است.[2] پس از چه جهت معتقدیم که عوامل غیبی؛ مانند فرشتگان و شیاطین نمی‌توانند تأثیرگذار باشند؟! و به عبارت دیگر، کسانی که مدعی انحصار هستند، باید مدعای خود را ثابت کنند.[3]

[1]. ر. ک: «شیطان؛ فرشته یا جن »، 100؛ «جایگاه وجودی ملائکه»، 1853؛ «قدرت و توانایى شیطان و جن »، 138؛ «فرق شیطان با نفس اماره »، 928.

[2]. ر. ک: «ذات انسان و تأثیرات آن در رفتار آدمی»، 692؛ «عوامل مؤثر بر رفتار انسان مسلمان»، 36155.

[3]. ر. ک: «تأثیر خدا در زندگی انسان»، 11474؛ «تأثیر محیط، وراثت و ژنتیک بر اختیار انسان»، 93574.