در روایت است که امام زمان(عج)، به اصلاح ساختار شهری پرداخته و مساجدی که ساختار آن با آموزه‌های اصیل دینی منافات دارد را نیز ویران می‌کند. آیا مناسب نیست که ما از هم اکنون این الگو را پیاده کنیم؟!
پرسش
سؤالم درباره ساخت مسکن‌ها و چگونگی ساختار آن است؛ در روایات اسلامی از امام جعفر صادق(ع) دیدم که تمام ساختمان‌ها در زمان غیبت مغایر با نظام اسلامی است و پس از ظهور قائم اصلاح می‌گردد که شامل مساجد هم هست. آیا شایسته نیست که کشور اسلامی ما از این نعمت بر‌خوردار باشد و الگوی مناسبی باشد؟
پاسخ اجمالی
در برخی از روایات مربوط به وقایع پس از ظهور امام زمان(ع) چنین آمده است: «هنگامى که قائم ما قیام کرد چهار مسجد را در کوفه منهدم می‌کند، و هیچ مسجد مشرفى را نمی‌گذارد جز این‌که کنگره و اشراف آن‌را خراب می‌کند و به حال ساده و بدون اشراف می‌گذارد. شاهراه‌ها را توسعه می‌دهد. هر گوشه‌اى از خانه‌ها که واقع در راه عمومى است خراب می‌کند، و ناودان‌ها را که مشرف به راه مردم است برمی‌دارد».[1]
قطعاً رعایت موارد یادشده در روایت – و نیز دیگر اقدامات عمرانی متناسب با پیشرفت بشری - امری پسندیده و لازم است و بدون چنین اصلاحاتی، زندگی متمدّنانه همراه با معنویت امکان‌پذیر نیست. امروزه – و قبل از ظهور - نیز می‌توان با رعایت حقوق مردم، به برخی اقدامات عمرانی شهری همت گماشت.
درباره مساجد بسیار مجللی که مورد توصیه اسلام نیست هم باید گفت:
هرچند اصلاح بنای آنها مطلوب است، اما امام زمان این کار را به همراه آماده‌سازی شرایط فرهنگی انجام می‌دهد که اکنون فراهم نیست و بر این اساس، تخریب مساجد – هرچند نوع ساخت آن بر اساس موازین اولیه اسلامی نبوده -  امروزه توهین به شمار آمده و جایز نیست.[2]
بله، اگر بتوان در مساجد جدید، تلاش نمود تا ساخت آنها با دستورات دینی نزدیکتر باشد، اقدامی مناسب خواهد بود.

[1]. شیخ مفید، الارشاد فی معرفة حجج الله علی العباد، ج ‏2، ص 385، قم، کنگره شیخ مفید، چاپ اول، 1413ق؛ اربلی، علی بن عیسی، کشف الغمة فی معرفة الأئمة، ج ‏2، ص 466، تبریز، نشر بنی هاشمی، چاپ اول، 1381ق.