اگر ساختمانی آپارتمانی تخریب شود و مثل همان واحدها ساخته شود، آیا هر یک از مالکین، دوباره مالک همان واحد قبلی خود می‌باشد؟
پرسش
اگر ساختمانی آپارتمانی (که هر واحد آن ملک فردی از مالکین آن باشد) تخریب شود، در صورتی که مثل همان واحدها دو مرتبه ساخته شود، آیا هر یک از مالکین (بدون قرارداد جدید)، دو مرتبه، مالک همان واحد قبلی خود می باشد؟
پاسخ اجمالی
چنانچه تخریب با موافقت همه باشد و دقیقاً مانند گذشته بازسازی شود، با توجه به آنکه عرفاً تغییری انجام نشده، طبیعتاً هرکدام، مالک واحد قبلى خود مى‌شوند، مگر اینکه قرارداد جدیدی میان آنها باشد که باید طبق آن عمل شود.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر به صورت شراکت بسازند تابع توافق بین مالکان است.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
بله چنانچه تخریب با موافقت همه باشد هرکدام مالک واحد قبلى خود مى‌شود و اگر از روى تعدى و غصب باشد متعدى ضامن مانند آن است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
بلی مالک فعلی مالک همان واحدها می‌باشند، مگر اینکه قرارداد جدیدی میان آنها باشد.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
چنانچه واحد هر کدام مشخص بوده است، صاحب همان واحد می‌باشند.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
به مقتضای قوانین عمل شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
با تخریب ساختمان هر یک از مالکان، مالک حقی مشاع از زمین خواهند بود و پس از ساخته شدن که معمولاً با مشارکت همه مالکان صورت می‌گیرد باید افراز ملک با رضایت همه افراد انجام شود.
البته این در صورتی است که قرارداد خاصی برای افراز،  قبل از تخریب وجود نداشته باشد یا ارتکاز خاصی در این زمینه نباشد که البته در صورت مشابهت تام ساختمان جدید با قبلی، ظاهراً چنین ارتکازی وجود دارد.
 لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.