چگونه می‌توان عدل الهی را برای کودکان تبیین کرد؟
پرسش
سلام. لطفاً عدل الهی را برای بچه‌های دبستان ثابت کنید.
پاسخ اجمالی
هر مربی می‌تواند بعد از آشنایی با مفهوم عدل الهی، آن را با سلیقه خود و با توجه به سطح دانش مخاطبان، برای کودکانی که در صدد آموزش آنهاست تبیین کند. به عنوان نمونه گفته شود:
کودک هنگامی که تازه متولد شد، به جهت این‌که بدن او نرم و لطیف است؛ و خداوند متعال چون عادل است - یعنی آنچه مناسب با هر چیز است برای او قرار می‌دهد- غذای نرم و لطیف یعنی شیر مادر را برای او قرار داده تا مناسب بدن او باشد. و چون بدن او روز بروز قوی‌تر می‌شود نیاز به غذای مقوی‌تر دارد؛ لذا خداوند آرام آرام، دندان‌ها را - که از جنس محکم و سفت ساخته شده‌اند- خلق می‌کند تا بتواند از غذا‌های سفت و مقوی استفاده کند. و از آن‌جا کودکان خود توان نگهداری از خود را ندارند؛ خداوند در دل پدر و مادر علاقه و دلسوزی و مهربانی نسبت به فرزند را قرار داده است و آنها با اشتیاق و بدون احساس خستگی از بچه‌ها نگهداری می‌کنند و آنها را تر و خشک می‌کنند؛ بلکه از خواب و خوراک خود می‌کاهند تا بچه‌ها راحت بخوابند و سیر باشند. و در مواقع خطر از آنها دفاع می‌کنند.
در این زمینه می‌توان از مثال‌های دیگر نیز استفاده کرد؛ مانند خلق میوه‌های مختلف مناسب با فصول سال که خداوند در هر فصل میوه‌های مناسب آن فصل را خلق کرده ‌است. در فصل تابستان که هوا گرم و خشک است و بدن نیاز به خنکی و رطوبت دارد، خداوند در این فصل صیفی‌جات؛ مانند خربزه و هندوانه را خلق کرده تا نیاز بدن بر آورده شود.
همین طور در مسائل دینی و تکالیف شرعی نیز خداوند از بچه‌ها که هنوز روح و جسم آنها توان انجام واجبات را ندارد تا قبل از بلوغ چیزی را بر آنها واجب نکرده است؛ و چون بیشتر می‌خواهند آزاد باشند، چیزی را بر آنها حرام نکرده است و برخی کارهایی که بر بزرگان حرام است، می‌توانند انجام دهند. چنان‌که از پیران - که توان جسمی آنان کم است- بسیاری از تکالیف سخت که نیاز به توان جسمی دارد؛ مثل روزه، جنگ و جهاد خواسته نشده است و ...