چگونه انکار عقل در شناخت خدا منجر به دور، تسلسل یا تعطیل عقل می‌گردد؟
پرسش
چگونه انکار عقل در شناخت خدا منجر به دور، تسلسل یا تعطیل عقل می‌گردد؟
پاسخ اجمالی
انکار عقل در شناخت خدا لوازم و مفاسد متعددی را به دنبال دارد و به اصطلاح تالی فاسد فراوان دارد. یکی از آنها ممکن است پذیرفتن دور یا تسلسل باشد؛ زیرا از یک سو برخی از دلایل اثبات وجود خداوند متوقف بر اثبات بطلان دور و تسلسل است. و از سوی دیگر فقط با دلیل عقلی می‌توان بطلان دور و تسلسل را اثبات کرد.[1] علاوه بر این‌ اگر عقل در مباحث خداشناسی مورد انکار قرار گیرد و از عقل در این مباحث استفاده نشود چه بسا مستلزم تعطیل عقل گردد؛ زیرا یکی از اساسی‌ترین کارهای عقل، شناخت مسائل کلی و شناخت کل نظام عالم است.[2] شناخت خداوند در حقیقت، شناخت صحیح نظام کلی جهان هستی است. بنابراین از کار انداختن عقل در شناخت خداوند در حقیقت تعطیل عقل در اساسی‌ترین مباحث عقلی است که منجر به تعطیل عقل در تمام مباحث خواهد شد.