بعد از برپایی قیامت سرنوشت فرشتگان و شیطان چه می‌شود؟
پرسش
سلام؛ بعد از قیامت سرنوشت فرشتگان و شیطان چه می‌شود؟
پاسخ اجمالی
سرنوشت شیطان پس از برپایی قیامت روشن است که برای همیشه در جهنم می‌ماند. قرآن کریم در این باره می‌فرماید: «پس سرانجام کار هر دو (شیطان و کافر) آن شد که هر دو در آتش‌‏اند، جاودانه در آن می‌مانند، و این است کیفر ستم‌کاران».[1]، [2]
 اما فرشتگان هر چند در وقایع برپایی قیامت با انسان‌‌ها مشترک هستند،[3] اما آیه و روایتی که اشاره به سرنوشت نهایی آنها پس از برپایی قیامت داشته باشد، یافت نشد؛ در عین حال می‌توان گفت: فرشتگان دارای اقسام و مراتب‌اند؛ مثلاً عده‌‌ای از فرشتگان که مسئولیت آنها نگهداری و اداره این جهان بوده و یا آنکه مانند فرشتگان «رقیب» و «عتید»، نگهبان کردار و رفتار انسان‌ها می‌باشند، طبیعی است که با پایان جهان، مسئولیت آنها نیز پایان می‌یابد؛ و در قیامت در مسئولیت و جایگاهی که مناسب وجودشان هست قرار می‌گیرند؛ برخی نیز که وظیفه آنها اختصاص به دنیا نداشت به وظیفه و مسئولیت خود ادامه می‌دهند؛ برخی نیز در پست و مسئولیت‌های جدید عالم آخرت مثلاً نگهبانی از بهشت یا جهنم مشغول به کار هستند.[4]

[1]. حشر، 17.
[2]. برای اطلاع بیشتر، ر. ک: 29013.
[3]. ر. ک: 161.
[4]. ر. ک: 1853، 96468، 33694 و 48495.