اگر در آپارتمانی، یکی از تجهیزات که اختصاص به یکی از واحدها دارد اما در داخل واحد و در دسترس مالک آن نیست خراب شده و به دیگر واحدها خسارت وارد کند، ضامن کیست؟ اگر این خسارت از داخل یکی از واحدها ناشی شود، چطور؟
پرسش
الف: در یک ساختمان آپارتمانی، اگر یکی از تجهیزات که اختصاص به یکی از واحدهای آپارتمانی دارد ولی در دسترس مالک آن نیست (مثل لوله‌های آبی که در کانال می‌باشد یا سیم برق و ...) خراب شده و به ملک ساکنین دیگر خسارت وارد نماید، پرداخت هزینه خسارت به عهده کیست؟ ب: اگر این تجهیزات داخل خود واحد بوده و موجب خسارت به دیگر واحدها شود چطور؟ (مثل اینکه لوله آبی در کف اتاق واحد بالا سوراخ شده و موجب خسارت به سقف واحد پایین شود.)
پاسخ اجمالی
در صورتی که این امر ناشی از افراط یا تفریط مالک آن واحد باشد، وی باید آن را جبران کند.
در غیر این صورت اگر مالکان از قبل توافقی برای این موارد تنظیم نکرده و یا قانونی در این زمینه وجود نداشته باشد، کسی ضامن نبوده و خسارت بر عهده خود خسارت دیده است.
ضمائم:
پاسخ مراجع عظام تقلید نسبت به این سؤال، چنین است:[1]
حضرت آیت الله العظمی خامنه‌ای (مد ظله العالی):
اگر کوتاهی از ناحیه مالک بوده (مثلاً هر سه سال باید تعویض یا تعمیر شود) و مالک انجام نداده، و یا مثلاً ترکیدن لوله به مالک تذکر داده شد و او با تمکن از اصلاح، اقدام به اصلاح ننمود مالک ضامن است. اما اگر کوتاهی از ناحیه مالک نبوده ضامن نیست.
حضرت آیت الله العظمی سیستانی (مد ظله العالی):
اگر آن تجهیزات در معرض خرابى باشد و صاحب آن از این امر آگاهى داشت و هیچ اقدامى نسبت به تعمیر آن ننمود ضامن است.
حضرت آیت الله العظمی صافی گلپایگانی (مد ظله العالی):
در فرض سؤال اگر خسارت وارده مستند به کسی نباشد، ضمانی نیست.
حضرت آیت الله العظمی مکارم شیرازی (مد ظله العالی):
1. در صورتی که در دسترس مالک نیست و او کوتاهی نکرده، چیزی بر عهده‌ی او نمی‌باشد.
2. چنانچه در نگهداری آن کوتاهی کرده باشد و این خسارت به خاطر کوتاهی او باشد، ضامن است.
حضرت آیت الله العظمی نوری همدانی(مد ظله العالی):
به حسب قوانین عمل شود.
حضرت آیت الله هادوی تهرانی (دامت برکاته):
در صورتی که این امر ناشی از افراط یا تفریط مالک آن واحد باشد، وی باید آن را جبران کند. در غیر این صورت اگر توافقی در مورد چنین اموری بین مالکان نباشد، کسی ضامن نیست و خسارت بر عهده خود مالک است.
لینک به سایت استفتائات

[1]. استفتا از دفاتر آیات عظام: خامنه‌ای، سیستانی، مکارم شیرازی، صافی گلپایگانی، نوری همدانی (مد ظلهم العالی) توسط سایت اسلام کوئست.